10 aug Skogen, skogsägarna och människorna

Människornas behov av avkoppling har under den pågående pandemin inneburit att fler än på länge har gett sig ut i naturen. Vandringar i både nära hemtrakter och i fjärran fjäll har blivit väldigt populärt. Strömstad har stora tillgångar till vacker natur, inte bara vid kusten utan också i skogarna och bergen öster om E6.  Vi har Tolvmanstegen och Löveråsfjället med Björnerödspiggen som Bohusläns högsta topp. Längst borta i öster har vi den vackra och mystiska Idefjorden. Området har stor potential för framtida alternativ och kompletterande turism.

 

På senare år har relativt stora avverkningar ägt rum i detta område. Det har ofta skett på ett brutalt och hänsynslöst sätt. Stigar som trampats upp av djur och människor har förstörts av kalhyggen. När man ska promenera de gamla invanda stigarna sker det på egen risk. Rester av träd och buskar ligger kvar. Stigarna går inte att hitta. Risken att du faller och skadar dig är högst påtaglig. Ansvarsfulla markägare som röjer upp stigarna lyser med sin frånvaro.

 

Att bedriva skogsbruk med kalhyggen och sönderkörda marker borde höra historien till. Men runt om i Strömstad och vårt närområde finns det nu gott om exempel på detta föråldrade sätt att bedriva skogsbruk. Det är förödande för den biologiska mångfalden. Faktum är att i skogarna öster om E6 finns många exempel på mindre områden med mycket gamla träd som, förutom att de är unika i sig, gynnar sällsynta arter i sin omgivning. Tyvärr har några redan hunnit bli avverkade av skogsägare som först och främst ser till sina egna kortsiktiga vinstintressen.  Eller är det av ren okunnighet? På många platser ser man fält rensade från all skog, sönderkörda marker på både stenhällar och fuktiga områden.  Om man ger sig ut på en tur i kommunen finns gott om exempel på illa skötta skogsavverkningar.

 

Enligt en rapport från FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald (IPBES), hotas upp till en miljon arter av utrotning. Mänskligheten är på väg att såga av den gren vi själva sitter på. Forskare menar att minst 20 % av den produktiva skogsmarken i Sverige måste skyddas långsiktigt om den biologiska mångfalden ska kunna bevaras. I dagsläget är bara ca 6 procent av den produktiva skogsmarken i Sverige skyddad på lång sikt.

 

Det finns moderna och skonsamma avverkningsmetoder. Göteborgs kommun, som är en stor skogsägare, har infört kalhyggesfritt skogsbruk som är både lönsamt och ekologiskt hållbart. Strömstads kommun kan också bidra till ett hållbart skogsbruk. Man kan införa hyggesfritt skogsbruk på sina egna marker. Man borde avsätta minst 20 procent av skogen till skydd för biologisk mångfald och friluftsliv. Det kan bli ett gott exempel för privata skogsägare att följa efter.

 

 

 

Naturskyddsföreningens skogsgrupp i Strömstad

Sten Brodén, ordförande