Tillsammans med kommunen och andra aktörer bidrar vi till att fler ängsmarker skapas i Strömstad. Vill du vara med?
Kontakta oss på stromstad@naturskyddsforeningen.se
Aktiviteter under 2025:
25 maj – Fjärilsexkursion i Krokstrand
Söndagen den 25 maj bjuder vi in till en fjärilsexkursion i Krokstrand tillsammans med fjärilsexperten Lars Pettersson från Lunds universitet och Svensk Dagfjärilsövervakning.
Vi kommer spana efter vårens fjärilar och kanske lite speciellt efter fetörtsblåvingen som flyger i slutet av maj och en bit in i juni. Krokstrand är en av få lokaler i Sverige för den hotade fetörtsblåvingen, och här börjar nu också ett restaureringsprojekt för att skapa långsiktiga hållbara förutsättningarna för fjärilarna.
Förutom att vi lär oss mer om fjärilar och om hur man ska sköta naturen så att fjärilar trivs, så får vi lära oss mer om projektet Svensk dagfjärilsövervakning.
Ta gärna med burk och/eller håv, om du har. Och glöm inte fikakorgen.
Kläder efter väder, och det är bra att ha ordentliga skor då vi delvis kommer gå i klippig skogsterräng. Det kan vara bra att veta att det bitvis kan vara lite krävande terräng.
Datum: Söndagen den 25 maj
Tid: 11.00 – 15.30
Plats: Krokstrand, samling vid busshållplatsen i Krokstrand
Ta med: Egen lunch och fika, samt gärna en burk och/eller håv om du har
Anmälan senast: 23 maj till stromstad@naturskyddsforeningen.se
Skriv Fjärilsexkursion i ämnesraden.
Kostnadsfri aktivitet
Kontaktperson: Eva Marie Rödström, eva.marie.rodstrom@telia.com
Aktiviteten är ett samarbete mellan Naturskyddsföreningen Strömstad, Svensk dagfjärilsövervakning och Studiefrämjandet Väst. Aktiviteten är öppen för alla och kräver inte medlemskap i Naturskyddsföreningen Strömstad.
Infoblad: Fjärilsexkursion i Krokstrand
….
Ängsprojekt på Färingeön
Nu startar vi ett spännande samarbete med Friluftsfrämjandet! Tillsammans vill vi skapa mer biologisk mångfald runt Färingstugan. Mer blommor, mer fjärilar, mer fåglar – mer liv. Medan vi håller på kommer vi också att lära oss mer om hur vi kan omvandla igenväxta marker till blommande ängar. Kanske har du också någon yta du skulle vilja göra om till äng?
Tillsammans med Friluftsfrämjandet i Strömstad planerar vi för ytterligare aktiviteter under våren:
- En teorikväll om hur man skapar ängsmarker och vilken betydelse de har för den biologiska mångfalden. Kursen ges i form av en digital föreläsning under ledning av Erik Börjesson från Naturcentrum i Stenungsund.
Datum: 26 februari 2025. Se separat info! - En dag då vi fagar och fejar, dvs hjälps åt med att ta bort buskar och gräs för att skapa plats för ängsblommorna att växa och trivas. Datum: 27 april 2025, se mer info nedan.
- En slåtterdag då vi får chansen att lära oss använda lie. Att slå ängen med lie på sensommaren ger goda förutsättningar för nästa års blomning. Dessutom är det roligt!
Datum: 16 augusti 2025, mer info kommer
…
250226 – Digital föreläsning: ”Ängar: historik, skötsel och restaurering” Erik Börjesson från Naturcentrum
”Ängar: historik, skötsel och restaurering”
En digital föreläsning som med avstamp i ängens historia, biologiska och kulturella värden vill ge inspiration och kunskap till skötsel eller restaurering av befintliga ängar samt nyanläggning. Vi inleder således med en korthistorik kring ängar och definierar vad en äng är och ser också vidden av vad en äng kan vara. Därefter fördjupar vi oss i skötselmetoder för befintliga ängar, hur man återskapar ängar samt hur man börjar helt från grunden på ytor som inte tidigare varit äng.
250427 – Vill du lära mer om hur en slåtteräng restaureras och sköts?
Då är du välkommen till Friluftsfrämjandets stuga på Färingeön och en kursdag med särskild fokus på fagning. Fagningen är vårstädning av ängen, ett mycket viktigt och idag ofta förbisett moment i ängsskötseln som starkt bidrar till att öka mångfalden i ängen och underlätta skötseln. Vi går igenom vad som händer med ängen vid fagning samt de olika metoder som kan bli aktuella. Vi kommer sedan att få prova på rent praktiskt genom att bland annat ta bort stubbar, räfsa, riva mossa och om möjligt bränna.
När: 27 april, kl 10.00 – 16.00
Var: Färingestugan, Strömstad
Kursledare: Erik Börjesson, biolog och landskapsvårdare från Naturcentrum.
Kursen ingår i ”Ängsprojektet” där Friluftsfrämjandet och Naturskyddsföreningen tillsammans arbetar för att skapa en blomsteräng vid Färingestugan. Kursen är gratis och öppen för allmänheten och kräver inte medlemskap i någon av föreningarna.
Denna aktivitet är ett samarbete mellan Naturskyddsföreningen Strömstad, Friluftsfrämjandet i Strömstad, Strömstads kommun och Studiefrämjandet Väst.
..
250816 – Slåtter vid Färingestugan
Mer info kommer.
…
250424 – Insändare i Strömstads Tidning
Välj ekologiskt vid köp av vårens blommor
Våren är här och färgsprakande blommor tittar upp i rabatten. Men bakom många av de växter vi planterar döljer sig en obehaglig sanning – bekämpningsmedel som skadar både natur och hälsa.
En ny granskning från Naturskyddsföreningen visar att vårlökar som tulpaner, krokus och påskliljor innehåller bekämpningsmedel som inte bara är skadliga – vissa är till och med förbjudna inom EU.
Särskilt tulpanlökar sticker ut. I alla sju undersökta fall hittades miljöfarliga ämnen, bland annat miljögifterna PFAS och kemikalier som kan vara cancerframkallande eller påverka fertiliteten. Det tyder på att kemikalier använts vid odlingen av lökarna, där de riskerar att drabba både pollinatörer, människor och ekosystem.
Hur kan ämnen som är förbjuda få hamna i våra trädgårdar? Här måste trädgårdsbranschen ta sitt ansvar och se till så att växterna de säljer inte innehåller förbjudna ämnen.
Problemet är inte nytt. Förra året visade en annan granskning från Naturskyddsföreningen att trädgårdsväxter som marknadsförs som ”bivänliga” ofta innehåller skadliga ämnen. Mer än hälften av det 50-tal krukväxter som undersöktes innehöll minst ett bi-skadligt medel. Det undergräver förtroendet för ”bivänliga” märkningar och gör det svårare för konsumenter att göra medvetna val.
Det finns dock hopp. De ekologiska vårlökarna såg mycket bättre ut – de var i princip fria från bekämpningsmedel. Även krukodlade vårlökar, särskilt de svenskodlade, innehöll betydligt färre ämnen. Det visar att det går att odla vackert utan att skada naturen.
Som konsumenter kan vi också göra skillnad. Välj ekologiska blommor nästa gång du handlar – så hjälps vi åt att rädda bina!
Naturskyddsföreningen i Strömstad
…