Bred samverkan för Biologisk mångfald i Strömstad

Tillsammans med kommunen och andra aktörer bidrar vi till att fler ängsmarker skapas i Strömstad. Vill du vara med?
Kontakta oss på stromstad@naturskyddsforeningen.se

Aktiviteter under 2025: 

Ängsprojekt på Färingeön

Nu startar vi ett spännande samarbete med Friluftsfrämjandet! Tillsammans vill vi skapa mer biologisk mångfald runt Färingstugan. Mer blommor, mer fjärilar, mer fåglar – mer liv. Medan vi håller på kommer vi också att lära oss mer om hur vi kan omvandla igenväxta marker till blommande ängar. Kanske har du också någon yta du skulle vilja göra om till äng?

Tillsammans med Friluftsfrämjandet i Strömstad planerar vi för ytterligare aktiviteter under våren:

  • En teorikväll om hur man skapar ängsmarker och vilken betydelse de har för den biologiska mångfalden. Kursen ges i form av en digital föreläsning under ledning av Erik Börjesson från Naturcentrum i Stenungsund. Datum: 26 februari 2025. Se separat info!
  • En dag då vi fagar och fejar, dvs hjälps åt med att ta bort buskar och gräs för att skapa plats för ängsblommorna att växa och trivas.
  • En slåtterdag då vi får chansen att lära oss använda lie. Att slå ängen med lie på sensommaren ger goda förutsättningar för nästa års blomning. Dessutom är det roligt!

..

Digital föreläsning: ”Ängar: historik, skötsel och restaurering”

Redan den 26 februari, kl 18.00 – 19.30, drar vi igång med en digital föreläsning med Erik Börjesson från Naturcentrum.

”Ängar: historik, skötsel och restaurering”
En digital föreläsning som med avstamp i ängens historia, biologiska och kulturella värden vill ge inspiration och kunskap till skötsel eller restaurering av befintliga ängar samt nyanläggning. Vi inleder således med en korthistorik kring ängar och definierar vad en äng är och ser också vidden av vad en äng kan vara. Därefter fördjupar vi oss i skötselmetoder för befintliga ängar, hur man återskapar ängar samt hur man börjar helt från grunden på ytor som inte tidigare varit äng.

Anmälan till erik.borjesson@naturcentrum.se senast den 24 februari.

Efter anmälan får du en länk av Erik till webinariet.